חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

10 אטרקציות שאסור לפספס באיסטנבול

איסטנבול היא ענקית! בשונה מהרבה ערים תיירותיות באירופה (ואפילו כאן בארץ) את איסטנבול אי אפשר לעשות בהליכה בלבד, וכדי להספיק לראות הכל צריך לתכנן את הטיול מראש, בעדיפות לחלוקה לאזורים מסודרים. אבל איך בוחרים לאילו אטרקציות ללכת ועל מה לוותר כשהזמן דוחק? בדיוק בשביל זה אספתי עבורכם את עשרת האטרקציות הטובות ביותר באיסטנבול, שאסור לכם לפספס.

אף מילה על קניות כן? בכתבה הבאה נתייחס למקומות עניין בלבד ולא לקניות, בעמוד הזה יש לכם את ארבעת הקניונים הטובים בעיר לעשות בהם את הקניות שלכם.

ארמון טופקאפי

ארמון טופקאפי וחמשת האטרקציות הבאות ברשימה למעשה נמצאות במרחק הליכה אחד מהשנייה, אני ממליצה מאוד להתחיל בארמון טופקאפי ולהמשיך רגלית לפי הסדר שבו הרשימה נכתבה.

אחד הארמונות החשובים ביותר בטורקיה הוא ארמון טופקאפי, אשר נבנה במאה ה-15 ושימש כמקום משכנם של הסולטאנים במשך למעלה מארבע מאות. אם אתם צופים באחת מהסדרות הטורקיות, אתם בוודאי תזהו את המקום.

ארמון טופקאפי איסטנבול
ארמון טופקאפי

המקום, שמשמש כיום כמוזיאון המאחסן אוצרות עות'מאניים וכן הצצה לחיים תחת השלטון העות'מאני המפואר.

מסגד איה סופיה

מסגד איה סופיה הוא מבנה מרשים מאוד שנמצא ברובע פאתיח, באזור העיר העתיקה. המסגד, למעשה נבנה ככנסייה, אך לאחר שהאזור נכבש על ידי האימפריה העות'מאנית בשנת 1453 הוא שונה למסגד ונבנו לו ארבעה צריחים. אם נפילת האימפריה העות'מאנית ועליית הרפובליקה הטורקית (טורקיה של היום) המקום הפך למוזיאון שסיפר את סיפור המבנה. למעשה רק בשנים האחרונות – בשנת 2020 המבנה חזר לשמש כמסגד בהוראת ארדואן, ולאחר שנים רבות של מאבק ציבורי.

מסגד איה סופיה
מסגד איה סופיה, מבט מהפארק הסמוך.

עד מהרה, מסגד איה סופיה קיבל מקום של כבוד וכיום הוא נמה בין המסגדים החשובים ביותר באיסלאם, כאשר כל שנה פוקדים את המקום תיירים ומאמינים רבים. ניתן להיכנס למבנה זה בלבוש צנוע בלבד (כולל כיסוי ראש לנשים), אם אתם מגיעים לכאן ביום קייצי, בכניסה יימכרו לכם בעלות של כמה לירות בודדות בדים חד פעמיים להצנעת הגוף.

יצא לי להיכנס למסגד, בתור יהודייה, אחרי דקה או שתיים כבר יצאנו, אני חושבת שזה מקום עוצמתי מאוד למוסלמים המאמינים אך לדעתי, ליהודים או אנשיי דתות אחרות, ניתן להסתפק בו בצפייה מבחוץ. את הצפייה מבחוץ אגב, אני לא ממליצה לפספס, כי מדובר במבנה מרשים באמת. אל תשכחו שצריך להוריד את הנעליים בכניסה למסגד.

מאגרי המים העתיקים – ירבאטאן

מאגרי המים העתיקים הנקראים ירבאטאן הן מראה מיוחד במינו, אשר שימש בעבר כמאגר המים התת קרקעי הגדול ביותר באיסטנבול. בעבר מאגר המים הזה שימש כמקום לאגירת מים, ולימים גם כבזיליקה. המקום כולל 336 עמודי שיש, פסלים מתקופות חיים עתיקות וכן מפעם לפעם מייצגים זמניים המגיעים להתארח במתחם.

ירבאטאן

בגלל שהמקום עתיק (נבנה במאה השישית) לעיתים הוא נסגר לעבודות תחזוקה, לכן מומלץ לבדוק שהמקום פתוח בתקופה שאתם מגיעים.

ירבאטאן נמצא ממש בין מסגד איה סופיה להיפודרום קונסטנטינופול, האטרקציה ההבאה ברשימה.

היפודרום קונסטנטינופול

היפודרום קונסטנטינופול היא נקודת עניין נוספת שלדעתי אסור לפספס בביקור הראשון באיסטנבול, היא נמצאת בסמיכות למסגד איה סופיה הקודם, וממש במקביל לנקודה הבאה ברשימה – המסגד הכחול, אבל עוד נגיע אליו.

פארק היפודרום קונסטנטינופול

אז מה זה היפודרום קונסטנטינופול? היפודרום קונסטנטינופול הוא מתחם שבעבר שימש את ראשי האימפריה העות'מאנית כמסלול ריצה של סוסים פעיל, כיום המקום הפך לפארק רחב ידיים עם מדשאות, מספר עתיקות מהתקופה של האימפריה העות'מאנית ומזרקות ענקיות. זה מקום יפה ונעים להעביר בו אחר צהרים רגוע או לשבת על אחד הספסלים בזמן שהרגליים נחות מעט.

המסגד הכחול

המסגד הכחול, שנקרא גם מסגד הסולטאן אהמט (Sultan Ahmet Camii) כאמור שוכן ממש לצד ההיפודרום קונסטנטינופול. המסגד שהוקם בשנת 1616וכולל שישה צריחים (ככל שיש יותר צריחים כך המסגד בעל חשיבות בדת האסלאם) הוקם בסמוך לכנסיית איה סופיה (בתקופה שבה מסגד איה סופיה שימש ככנסייה) כדי לתת מענה אסלאמי אמיתי אל מול הפער הנוצרי שהכנסייה המרשימה היוותה. הסולטאן אהמט הראשון הורה לבנות מסגד ענק ומרשים וכך היה, המסגד שנקרא על שם קירותיו הפנימיים שמעוטרים באבנים כחולות מרשימות נבנה במהירות (יחסית לאותה תקופה), עד היום המסגד הזה משמש כמסגד פעיל המושך מבקרים מכל העולם, שימו לב שבשונה ממסגד איה סופיה, כאן שעות הכניסה לתיירים יותר מצומצמות.

המסגד הכחול

אגב, אנקדוטה מעניינית היא שלמרות שהשם "המסגד הכחול" דבק בו, היום האבנים המרשימות כבר אינן כחולות, צבען דהה אם השנים, אבל השם נשאר.

כיכר טקסים

גם אם אתם מגיעים לימים ספורים באיסטנבול, כנראה שאתם תעברו בכיכר טקסים לא פעם ולא פעמיים. למרות מיקומה המרכזי של כיכר טקסים, מדובר באחד המקומות החשובים ביותר בעיר.

כיכר טקסים הוקם על קצה אמת המים שהובילה מים לאזור זה של העיר מצפון המדינה, מאגר המים עדיין קיים (בקצה המערבי של כיכר) אך כיום חלוקת המים מתבצעת בדרכים מודרניות יותר, ותוכלו לראות כאן אנדרטה מונומנט הרפובליקה לזכרה של מלחמת העצמאות הטורקית, פארק הנקרא טקסים כשם הכיכר, מסגד טקסים המפואר שנמצא בסמוך לאנדרטה ולא תוכלו לפספס את גודלו וכן באחת משלוחות הכיכר את שדרת איסתיקלאל (בעברית שדרת העצמאות) המלאה בחנויות בגדים מובילות, עשרות חנויות שווארמה ואלפי תיירים אשר פוקדים את האזור 24/7.

כיכר טקסים איסטנבול
אנדרטת העצמאות שנמצאת במרכז הכיכר.

אם אתם מגיעים לכאן, אל תפספסו ביקור אצל חאפיז מוסטפא, זו קונדיטוריה ערבית קלאסית ובכיכר יש לו שני סניפים, אחד ליד השני, ענקיים שמוכרים את כל הקינוחים הטורקים המעולים, ממליצה במיוחד על הכנאפה עם הגלידה, והרחת לוקום המצוין, לצד כוס תה טורקי כמובן.

שכונת בלאט

שכונת בלאט כתבתי כבר רבות, למעשה הכנתי כאן מדריך לטיול יום בשכונת בלאט, השכונה הצבעונית והמיוחדת באיסטנבול. אם אתם פעם ראשונה באיסטנבול או שעדין לא ביקרתם בביקורים הקודמים שלכם כאן בבלאט, אני ממש ממליצה לכם להגיע אליה. השכונה הזו מלאה בחנויות בוטיק ומסעדות קטנות מקומיות וכמובן בניינים צבעוניים מרשימים.

בתים צבעוניים שכונת בלאט איסטנבול
בתים צבעוניים שכונת בלאט איסטנבול

לשכונת בלאט עבר יהודי עשיר במיוחד, למעשה כל השכונה נבנתה על ידי יהודים ממגורשי ספרד, שהגיעו לאימפריה העות'מאנית בזכות הזמנה של הסולטן באיזיט, שהבין שיהודים יגיעו לכאן עם עושר וידע רב ובכך לקדם את האימפריה. בשיא תפארתה של השכונה היא כללה 19 בתי כנסת, בית חולים יהודי (בית החולים אור החיים), ישיבה ועוד. כיום נשארו בשכונה שני בתי כנסת – בית הכנסת קהל אוחריד ובית הכנסת קהל ימבול. אשר סגורים לביקורים מזדמנים.

מגדל גלטה ובית הכנסת נווה שלום

מגדל גלטה והאזור שבו הוא נמצא מתאפיין בבתי קפה שמזכירים בתי קפה אירופאיים קלאסיים, לצד חנויות מזכרות רבות וחנויות בוטיק מיוחדות.

ניתן להעביר ברחוב זה אחר צהרים שלמים, אשר יכללו עליה לתצפית שנמצאת על המגדל, ישיבה באחד מבתי הקפה באזור וכן הליכה איטית בין חנויות הבוטיק המיוחדות שבאזור.

בתי הקפה הרבים נמצאים באזור כולו אך במיוחד ברחוב Büyük Hendek Cd ואילו חנויות הבוטיק נמצאות לאורך רחוב Galip Dede Cd והרחובות הסמוכים אליו.

בית-כנסת-נווה-שלום-שבאיסטנבול
בית הכנסת נמצא מצד ימין בתמונה וברקע מגדל גלטה.

בית הכנסת נווה שלום אינו פתוח למבקרים, למעשה, אם לא תזכרו שהוא שם, אתם כנראה תפספסו אותו, כי הוא צנוע במיוחד מבחינת מראה, מלבד מספר מגני דוד קטנים שתלויים על חומת המבנה ועמדת המאבטח שלצידם, כמעט ואי אפשר לדעת שמדובר בבית כנסת. אגב, הסיבה שלצערי בית כנסת זה וכן בתי כנסת אחרים בעיר סגורים לקבלת קהל (אלא אם קיבלתם אישור מראש, תוכלו לקרוא על זה כאן) היא בגלל הפיגועים הקשיים שהקהילה היהודית בטורקיה ספגה במהלך השנים, בבית כנסת נווה שלום היו שלושה פיגועים מזעזעים, כאשר באחד מהם נרצחו 22 אנשים במהלך תפילת השבת, בשנת 1986. כמובן שהעם שלנו ידע פיגועים גם בארצנו היקרה וזו אינה סיבה לא לטייל בטורקיה, אך אני חושבת שראוי לציין את זה, ולו בשביל להזכיר ולזכור את אותם נרצחים שנרצחו בדם קר על ידי חלאות בדמות אדם, רק בשל היותם יהודים.

ארמון דולמאבהצ'ה

ארמון דולמאבהצ'ה הוא ארמון סולטאן עתיק הנמצא על גדת הבוספורוס ברובע בשיקטאש, אשר נחשב לאחד הרבעים העשירים והיוקרתיים ביותר באיסטנבול. הארמון אשר שימש כמקום משכנם של הסולטאנים העותמ'אניים וכן משכנו של הנשיא הראשון של הרפובליקה הטורקית, הפך בשנים האחרונות למוזיאון עם אוספי אומנות מרהיבים, כמובן שהעובדה שמדובר במבנה שנמצא על גדת הבוספורוס מקנה לו נקודת יתרון אדירה, שכן הנהר מספק נוף עוצר נשימה.

ארמון דולמאבהצ'ה באיסטנבול

ארמון זה הוא בהחלט ארמון מפואר, אשר יזכיר לכם ארמונות מביקורים אחרים בארמונות אירופיים קלאסיים, וכולל יצירות אומנות בינלאומיות, חדר מדרגות הבדולח עשוי זכוכית וגנים מרשימים במיוחד. את הביקור בארמון אתם יכולים לשלב עם הליכה על הטיילת הסמוכה המשקיפה לעבר גשר הבוספורוס המרשים וכן ביקור במסגד אורטאקוי המרשים שנמצא גם הוא לאורך הטיילת.

מסגד אורטאקוי

כאמור, מסגד אורטאקוי נמצא בסמיכות לארמון דולמאבהצ'ה, למעשה הוא נבנה על ידי בנו של האדריכל שבנה את ארמון דולמאבהצ'ה, המסגד בנוי בסגנון בארוקי והחלונות הגדולים שנמצאים בו מקנים נוף לנהר הבוספורוס מהפנט מתוך המסגד. גם אם אין לכם כוונה להיכנס פנימה (אנחנו לא נכנסו) אין ספק שהמבנה הזה מרשים מאוד מבחוץ.

מסגד אורטאקוי איסטנבול
מסגד אורטאקוי איסטנבול.

לסיכום..

אני מקווה שהרשימה הזו נתנה לכם מושג בקשר למקומות תיירותיים בעיר הכוללים גם את ההיסטוריה של העם הטורקי והאימפריה העות'מאנית.